Rijden voor 1 cent per kilometer

Deventer heeft de primeur van een nieuwe mobiliteitsaanbieder: Flinc. Bedrijven en particulieren kunnen er een elektrische stadsauto kopen of leasen. Ondernemer Michel Oude Vrielink zoekt dit jaar nog 35 tot 50 wederverkopers en ziet zakelijke kansen voor de Nederlandse autobranche.

Wie in de Deventer binnenstad rondwandelt kan zomaar langs een winkel lopen die op het eerste gezicht op een autoshowroom lijkt. Een autoshowroom in de binnenstad? Dat is iets van tientallen jaren geleden toch? Nou, niet wat betreft de Gorsselse ondernemer Michel Oude Vrielink. Maar hij verkoopt dan ook geen benzine- of dieselauto’s in zijn showroom. Oude Vrielink is onder de naam Flinc namelijk gestart met de verkoop van elektrische stadsautootjes vanuit de ‘front store’ in Deventer. Hij wil hiermee de rest van Nederland gaan veroveren. Want elektrische stadsmobiliteit heeft de toekomst is zijn overtuiging.

Visie op mobiliteit

Samen met brand manager en zakenpartner Irene Fens is Oude Vrielink regelmatig te vinden in de allereerste vestiging van Flinc, die in december werd geopend. De ontvangst is allerhartelijkst als we plaatsnemen aan de grote ontvangsttafel. De inboedel, inclusief professionele koffiemachine, is overgenomen van de conceptstore die voorheen de ruimte vulde. “Grappig genoeg is dit pand ooit wel een autobedrijf geweest, in die zin is de cirkel rond zou je kunnen zeggen,” begint Irene Fens. Het ondernemerspaar komt uit de autobranche. Oude Vrielink is eigenaar van Fleet Investment Company dat diensten verleent op het gebied van lease en fleet management. Fens: “We zijn altijd al geïnteresseerd geweest in elektrisch rijden, deze voertuigen passen perfect in onze visie over betaalbare mobiliteit. De wereld gaat veranderen. We gaan straks meer op zoek naar mobiliteitsoplossingen en minder naar een specifiek vervoermiddel als een auto. Mensen willen ontzorgd worden in die mobiliteit. En in de stad betekent dat elektrisch rijden.”

Urban Movement

Het ondernemersbloed begon ongeveer een jaar geleden te stromen toen Oude Vrielink in contact kwam met de Chinese voertuigen. Hij zag de potentie en besloot in feite met een eigen automerk te beginnen in Nederland: Flinc Elektrische auto’s. “In Duitsland, waar de importeur zit, rijden ze ook al enige jaren rond. Onder de pay-off Urban Movement worden de auto’s gepromoot voor stedelijk vervoer. Dat willen we ook benadrukken. Je moet het echt zien als aanvulling op of vervanging van het huidige vervoer. Dat kan een auto zijn maar ook een fiets of het OV. De Flinc-rijder zoekt vrijheid in mobiliteit, maar dan wel op een leuke, praktische en comfortabele manier. De zekerheid in gebruik en funfactor vinden we erg belangrijk.”

Cargo, Free of Travel

De ondernemers denken dat Flinc nu een assortiment voertuigen heeft waarmee aan alle vormen van ‘urban movement’ voldaan kan worden binnen de specifieke doelgroepen. Kopers kunnen kiezen voor een voertuig van het type Cargo, Free of Travel legt Irene Fens uit: “De Cargo is voor bedrijfsmatig gebruik. Denk aan een pizzabezorger, de schilder, de installateur of andere beroepsgroepen die veel in de steden of dorpen komen. Met de Travel richten we ons meer op de zzp’er, de huisarts of de makelaar. Maar denk ook aan zorginstellingen en de wijkverpleging. In deze auto’s zit je altijd comfortabel terwijl je gewoon overal kan komen.” Tot slot zijn er nog twee voertuigen in de wat sportievere categorie ‘Free’. “Deze zijn voor iedereen die zonder rijbewijs in de stad wil rondrijden.”
De voertuigen zijn verkrijgbaar in een 45km en 80km versie. Ze hebben allemaal een RDW-goedkeuring; als personenauto of als bromfiets. Fens: “Het voordeel van een bromfietskenteken is uiteraard dat je overal mag parkeren zonder parkeerkaart. Je kan ze zelfs dwars op een parkeerplaats kwijt. Tegelijkertijd zit je in beide versies in een volwaardig elektrisch voertuig met airco, navigatie en zelfs een achteruitrijcamera en Android-besturing voor navigatie en communicatie.”


Maar hét verkoopargument om klanten te overtuigen is misschien wel de kilometerprijs: gemiddeld één cent per kilometer voor de stroomkosten. Daarnaast zijn de auto’s met een normale huis-tuin-en-keuken aansluiting op te laden. Een lege accu opladen duurt dan 4 tot 6 uur waarmee 50 tot 150 kilometer gereden kan worden, afhankelijk van het type voertuig. “Je bent in ieder geval niet afhankelijk van een laadpaal. Met een verlengsnoer kan je ook bijladen daar waar stroom voorhanden is. Denk aan de laadplekken voor elektrische fietsen. Je kan er met je Flinc elektrische auto ook terecht. Er is vaak plek zat dus je zit niemand in de weg,” aldus Oude Vrielink

Last mile

Andere belangrijke zakelijke doelgroepen voor Flinc zijn fleetowners, verhuurbedrijven, deelautoconcepten en eigenaren van poolauto’s. “Hoe mooi is het om voor je personeel een aantal Flinc auto’s neer te zetten en deze te gebruiken binnen je pool van deelauto’s? Het kan net dat zetje zijn om die last mile van en naar het NS-station te overbruggen zodat meer mensen voor de trein kiezen. Maar ook schadebedrijven en garagebedrijven kunnen hun dienstverlening uitbreiden met deze voertuigen, ze zijn uitstekend geschikt als vervangend vervoer. Je klanten wennen ook nog eens aan elektrisch rijden waardoor ze hun eerste EV misschien wel bij jou kopen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Dealers gezocht

Tot slot: de merkdealer. Kan die niet zijn aanbod uitbreiden met elektrische auto’s van Flinc? De eerste samenwerkingen tussen dealers en fietswinkels zijn al een feit, waarom er niet tussenin gaan zitten met hippe elektrische stadskarretjes? Een shop-in-shop concept wellicht? In principe is dat zeker mogelijk denkt Oude Vrielink. “We leveren 100 procent elektrische voertuigen tussen de 8 en 17 duizend euro, dat kan een prima aanvulling zijn op je assortiment. Hetzelfde geldt voor universele autobedrijven. Wij zijn op zoek naar verkooppunten, zij naar nieuwe manieren om mobiliteit aan te bieden. Maar het moeten wel ondernemers zijn die zelf de beleving willen creëren voor kopers.”De ambitie is er. Oude Vrielink wil er nog dit jaar 35 dealers bij hebben, het liefst 50. Die zouden elk jaarlijks zo’n 50 auto’s kunnen verkopen. “Er zijn al gesprekken gaande in verschillende provincies. Er is zeker veel belangstelling.”

Welke vragen van klanten kunnen toekomstige verkopers tegemoet zien? “Voor consumenten is het soms even wennen, ze zien 45km en 80km auto’s staan waarvoor verschillende regels gelden. Dat moet je uitleggen en kijken wat de behoefte is bij de klant. Wat verder opvalt is dat veel vragen gaan over de mogelijkheden, veelal ondernemers die vragen of ze hun bedrijfsconcept kunnen vertalen naar een QiQi auto. De auto op zich is al een bezienswaardigheid en als je er bijvoorbeeld een rijdende koffiebar van kan maken dan vergroot dat de communicatiemogelijkheden met je doelgroep,” weet Irene Fens.

Aftersales

Angst voor een gebrekkige aftersales hoeven kopers en wederverkopers overigens niet te hebben meent Oude Vrielink: “Onderdelenleveranties lopen via ons naar een netwerk van meer dan 220 servicepunten. Het is geen internetproduct maar een echt serieus aanbod met de bijbehorende support. We garanderen de onderdelen 6 jaar na levering van de laatste auto af fabriek. Bovendien krijg je 3 jaar garantie.”
Over kwaliteit gesproken, hoe weet je zeker dat je tussen die honderden Chinese fabrikanten van EV’s de juiste hebt gevonden? “Alle inkoop loopt via onze Duitse importeur. Ze doen al tientallen jaren zaken met China en weten de fabrikanten te selecteren die kwaliteit, duurzaamheid en continuïteit kunnen waarborgen. Daarnaast is de onderdelenleverantie gegarandeerd én houden we zelf een voorraad aan om de servicepunten te bevoorraden.”


Last but not least heeft Oude Vrielink de voertuigen zelf uitvoerig getest. “We gaan echt niet over één nacht ijs. Voordat je hier een auto in de showroom ziet is hij vaak al geruime tijd binnen. In die periode gaan we er zelf mee op pad en gebruiken we de auto’s zoals onze klanten dat ook zouden doen, gewoon in de praktijk.” Zijn er problemen boven water gekomen? “Weinig. We komen heus wel eens iets tegen dat anders moet. Dat lossen we dan op.”

Dit artikel verscheen eerder in Automobiel Management 02-2020

Bron: Automobielmanagement
Auteur: Michael van Wijngaarden

Dank voor het mooie artikel!